Recomandări de newslettere din online-ul românesc

newslettere

Update 3 ianuarie 2020:

Pentru că între timp unele newslettere au dispărut, m-am abonat la altele și am început să scriu chiar eu unul, am revenit asupra listei de mai jos.

Newsletter feminist iele-sânziene

Cine îl trimite: Asociația Iele-Sânziene

Gazdă: chiar eu

Când ajunge în inbox: luni seară, săptămânal

Vă puteți abona la acest newsletter aici.

Din octombrie 2020 sunt gazda primului newsletter feminist săptămânal, trimis de Asociația iele-sânziene. În fiecare luni seară (uneori luni seară târziu) puteți citi în Inbox despre cele mai recente evenimente din lume și din România cu impact direct asupra femeilor, minorităților, despre subiecte precum egalitatea de gen și egalitatea de șansă în general.

Este un newsletter feminist, cu o abordare intersecțională – și simt nevoia să insist puțin asupra termenului intersectionality: intersecționalitatea este o lentilă analitică a inegalității care înțelege și ține cont de identitățile multiple și care nu se rezumă doar la gen pentru a explica fenomenul discriminării și inegalitățile sociale. Este o lentilă care ține cont de multiplele identități: gen, rasă, etnie, orientare sexuală, religie, care se intersectează și creează o așa numită „matrice a opresiunii” despre care vorbea autoarea feministă Patricia Hill Collins.

Ce puteți citi în newsletter?

Pe lângă știri, în newsletter mai găsiți: răspunsul la întrebarea săptămânii legată de feminism, women’s health, sexualitate, recomandări mișto de conținut feminist (lecturi, filme, seriale, evenimente etc.), și un mini-interviu cu o femeie care ne inspiră.

Deci dacă vreți toate astea, adunate și scrise de mine, vă puteți abona aici.

Între timp, m-am abonat la alte newslettere faine, despre care vă spun mai jos:

Scos din minte

Scos din minte este un newsletter bilunar care abordează subiectul sănătății mintale într-o manieră care-mi place foarte mult: poveștile personale se îmbină cu informații științifice, iar în fiecare număr cele 2 gazde se asigură că cititorii au acces la resurse pentru îngrijirea sănătății mintale atât pentru ei, cât și pentru cei din jur care trec prin perioade dificile. Ale Țipțer este de asemenea gazda podcastului în ritmul meu, despre care am mai scris aici.

Cine îl trimite: Redacția Inclusiv

Gazde: jurnalistele Alexandra Țipțer și Ruxandra Pătrașcu-Maian

Când ajunge în inbox: de 2 ori pe lună, joi

Vă puteți abona la acest newsletter aici.

Nimic despre noi, fără noi

Gazda newsletter-ului bilunar Nimic despre noi, fără noi este Georgiana Lincan (Aldessa), activistă feministă romă în cadrul E-Romnja. Newsletter-ul își propune să încurajeze fetele rome să vorbească despre greutățile cu care se confruntă. Miercuri, o dată la două săptămâni, Georgiana Lincan vorbește despre încercările și greutățile întâmpinate de comunitățile rome, dintr-o perspectivă intersecțională ca femeie romă și activistă.

Cine îl trimite: Redacția Inclusiv

Gazdă: Georgiana Lincan/ Aldessa

Când ajunge în inbox: de 2 ori pe lună, miercuri

Vă puteți abona la acest newsletter aici.

Misreport

Misreport este primul newsletter din România cu știri despre știrile false. Din păcate a devenit foarte greu să ținem pasul cu amploarea știrilor false, mai ales cele propagate în online, uneori din rea-credință, uneori pur și simplu cu ajutorul acelor idioți utili care răspândesc știri false din convingere. Platforme de fact-checking precum Factual, care verifică adevărul din spatele declarațiilor politice, nu sunt totuși de ajuns în lupta cu dezinformarea.

Cine îl trimite: Replika

Gazdă: Codruța Simina

Vă puteți abona la acest newsletter aici.


Îmi place să-mi țin Inboxul curat, așa că am renunțat în ultimul an la multe abonări de newsletter și le-am păstrat doar pe acelea pe care chiar le citesc de fiecare dată, cele care-mi dau o stare de bine, mă învață ceva și mă mențin informată. Mai jos, am încropit o listă de newslettere faine trimise de oameni din online-ul românesc pe care le recomand cu drag:

Monday MEMO

De când m-am abonat la newsletterul săptămânal al Monei Dîrțu, în octombrie anul trecut, îmi încep aproape fiecare zi de luni citind Monday Memo. E gândit pentru a aduce informația din spațiul public mai aproape de „oamenii ocupați”. E un newsletter despre ce s-a întâmplat în țară în ultima săptămână pe plan politic, social, economic. Conține numeroase legături spre alte articole și informații, dar newsletter-ul în sine este mai mult decât suficient pentru a rămâne la curent cu lucrurile care se întâmplă la noi și în lume, și care ne afectează direct.

Mi se pare extraordinară munca din spatele acestui newsletter. Mai ales acum în această perioadă suntem aproape agasați cu informații din toate părțile și se așteaptă de la noi să fim informați și responsabili. Este însă foarte greu de urmărit tot ce se întâmplă, iar dacă nu lucrăm într-un domeniu care depinde direct de cât de la curent suntem, e ușor să rămânem neinformați, sau mai rău, dezinformați. Newsletter-ul Monei Dîrțu face o treabă extraordinară și cred că e un mod foarte bun de a începe o săptămână, deci mă bucur că îl găsesc în Inbox-ul meu în fiecare luni dimineață.

Cine îl trimite: Mona Dîrțu

Când ajunge în inbox: în fiecare luni dimineață

Vă puteți abona la acest newsletter aici.

Book Bites

Book Bites e un newsletter despre cărți, îngrijit de Andreea Chiuaru. Mă bucur mult că s-a gândit cineva să facă un astfel de newsletter pentru publicul din România. Newsletter-ul Andreei e ca o poveste: cu opinii personale, recomandări, sfaturi despre cum să devi un cititor mai bun și cum să te descoperi prin lectură. În fiecare newsletter se găsesc desigur și recomandări de cărți, dar nu acesta e punctul cheie al newsletter-ului. E mai degrabă despre lectura în viața noastră de zi cu zi, despre ritmuri și percepții sociale asupra cititului, despre cum să integrăm lectura în viața noastră haotică și despre puterea cărților de a ne face oameni puțin mai buni. Andreea e foarte creativă și a pus la cale chiar niște challange-uri pentru comunitatea ei de Instagram, despre care puteți afla în newsletter.

Cine îl trimite: Andreea Chiuaru, de la Blog de idei

Când ajunge în Inbox: joia, din două în două săptămâni

Vă puteți abona la acest newsletter aici.

Superscrierile lunii

Superscrierile lunii e un newsletter trimis de Fundația Friends For Friends, cei care găzduiesc Festivalul Superscrieri. E un newsletter care ajunge în Inboxul vostru lunar. Un jurnalist sau om de media cu experiență selectează 8 superscrieri ale lunii anterioare. Este practic o listă care vine la tine gratuit și care-ți prezintă povești documentate și materiale jurnalistice muncite, de calitate. Cred că e un newsletter potrivit pentru cei nu foarte ancorați în bula asta a jurnalismului narativ sau de investigație, pentru că ajungi să cunoști publicații care-și fac treaba extraordinar de bine.

Cine îl trimite: Fundația Fiends For Friends

Când ajunge în inbox: lunar, pe data de 8

Vă puteți abona la acest newsletter aici.

Puteți accesa și arhiva acestui newsletter, aici.

din când în gând

Cine îl trimite: Sabrina Canea, Cuibul Artiștilor

Vă puteți abona la acest newsletter aici.

Puteți accesa și arhiva acestui newsletter, aici.

Îmi place mult să merg la spectacolele Cuibului. Sunt niște tineri minunați care muncesc foarte mult ca să poată face ceea ce-și doresc cel mai mult: teatru, spectacol, să transmită emoție și bucurie. Să mergeți neapărat la ei, dacă n-ați făcut-o până acum.

Newsletter-ul lor e meșterit de Sabrina Canea și trimis din când în gând în Inbox-ul vostru ca să vă bucure și inspire. Sabrina nu trimite doar un newsletter, ci o poveste, iar asta îmi place cel mai mult. Îmi mai place și că se joacă cu cuvintele în multe feluri, uneori chiar în versuri și le face pe toate cu emoție și măiestrie.

Când îți ajunge [din când în gând] în Inbox, nu primești de fapt un newsletter, ci o scrisoare de la un prieten drag cu care împarți idei și gânduri răzlețe. Puteți s-o considerați pe Sabrina Canea, gazda newsletter-ului, penfriend-ul pe care vi l-ați dorit dintotdeauna.

Puteți urmări ultimele ediții [din când în când] și în varianta video, pe canalul de IGTV al Cuibului, aici.

Mai jos, am lăsat o poezie de-a Sabrinei care-mi place mult și pe care o recitesc adesea:

cuibul artistilor

sabrina canea


Imagine de Joanna Kosinska pe Unsplash

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail