Primăvara începe cu un Curs de prim ajutor la Crucea Roșie Română

Crucea Roșie

Pentru mine primăvara asta a început cu un curs de prim ajutor la Crucea Roșie Română, pe care l-am absolvit chiar de 1 martie. De câțiva ani încerc să-mi pun pe foaie câteva rezoluții sau mai exact, lucruri pe care vreau să le fac în anul respectiv. Pentru 2020 mi-am propus printre altele, să fac un curs de prim ajutor. Să fac treaba asta era în mintea mea de ceva timp, încă de când am citit articolul acesta de la Decât o revistă. Abia odată ce am scris că vreau să fac asta pe hârtie, pe o listă, am devenit mai determinată să o fac – iată, puterea listelor.

Eu am făcut cursul de prim ajutor la Crucea Roșie Română. Știu că sunt mai multe locuri unde puteți face acest curs, dar mai jos o să vorbesc doar despre cum a fost experiența la Crucea Roșie pentru mine. Acesta e mai degrabă un articol informativ despre cum se face înscrierea la curs, cât costă, cât durează și ce presupune. Găsiți informații desigur și pe site-ul lor oficial.

Cum te poți înscrie la un curs de prim ajutor la Crucea Roșie

Pentru a te înscrie la un curs de prim ajutor de bază organizat de Crucea Roșie, trebuie să completezi formularul disponibil pe site. Poți selecta filiala Crucii Roșii din orașul sau sectorul tău. După completarea formularului, ei te vor contacta pe mail și îți vor spune viitoarea dată la care va avea loc cursul de prim ajutor. La acest curs se poate înscrie oricine dorește să dobândească aceste cunoștințe: elevi, studenți, angajați, vârstnici. Crucea Roșie organizează și cursuri la cerere pentru organizații.

Bine de știut înainte:

  • Cursul de prim ajutor durează 12 ore, pe durata a două zile: 6 ore într-o zi, 6 în următoarea.
  • La finalul cursului, pentru a obține certificatul de prim ajutor, cursanții vor susține un test grilă (18 întrebări cu 1 variantă de răspuns corectă) la care trebuie să obțină o notă peste 6. De asemenea, evaluarea constă și într-o parte practică unde va trebui să realizezi una sau mai multe manevre învățate în cadrul cursului.
  • Certificatul de prim ajutor este valabil 1 an, iar după expirarea lui, cei de la Crucea Roșie recomandă un curs de reîmprospătare a cunoștințelor cu o durată de 6 ore. Cursul de împrospătare îl puteți susține timp de 1 an de la expirarea certificatului.
  • Costul cursului este de 150 de lei de persoană, însă este gratuit pentru voluntarii Crucii Roșii. De asemenea, elevii și studenții beneficiază de o reducere de 30% (ei vor plăti doar 105 lei). Costul cursului de reîmprospătare a cunoștințelor este jumătate din costul inițial, deci 75 de lei de persoană. Și în acest caz, elevii și studenții beneficiază de reducere de 30%.
  • Cursul are loc la sediul filialei din orașul vostru. În cazul meu, programul a fost de la ora 9:00 la 15:00, dar aceste lucruri vor fi oricum anunțate de reprezentanții Crucii Roșii prin e-mail. Vă vor trimite chiar reminder cu 1 zi înainte.

Ce presupune cursul de prim ajutor la Crucea Roșie

Cursul se axează pe partea practică, veți exersa fiecare manevră sub îndrumarea formatorului. La cursul pe care l-am urmat eu, formatorul a fost o voluntară Crucea Roșie, studentă la Facultatea de Medicină. A explicat extraordinar și a răspuns la toate întrebările care au apărut pe parcurs și partea cea mai interesantă, a desființat toate miturile pe care le știam precum: că ar trebui să aplici iaurt sau lapte pe arsuri, sau că ar trebui să stăm culcați pe spate cu o mână ridicată în sus în cazul unei hemoragii nazale. Într-o grupă sunt în jur de 20 de participanți, iar fiecare are șansa să exerseze manevrele.

Testul scris și cel practic de la final sunt ușor de trecut dacă ați fost atenți pe parcursul explicațiilor și ajută foarte mult faptul că fiecare manevră e exersată. Puneți întrebări acolo unde nu înțelegeți.

În cadrul cursului vei învăța următoarele:

  • Cum să intervi în cazul pierderii stării de conștientă.
  • Cum să faci manevrele de resuscitare în cazul unui stop cardio-respirator și cum să îl recunoști.
  • Cum să folosești un defibrilator extern automat în cazul unui stop cardio-respirator, atunci când acesta este disponibil. De exemplu, aceste defibrilatoare ar trebui să fie amplasate în locuri publice cu trafic mare de oameni. În București există 5 astfel de defibrilatoare la stațiile de metrou Piața Unirii 1, Piața Unirii 2, Universitate, Eroilor, Piața Victoriei 1. Așa arată un defibrilator extern automat, îl puteți recunoaște după un simbolul verde cu inimă. Este ușor de folosit și sigur. Veți învăța totul în cadrul cursului.
  • Cum să aplici manevra Heimlich și cum să acționezi pentru eliberarea căilor respiratorii.
  • Cum să oprești hemoragii și cum să aplici diverse tipuri de bandaje.
  • Cum să acorzi primul ajutor în cazul entorselor, luxațiilor.
  • Cum să acorzi primul ajutor în cazul arsurilor și degerăturilor.
  • Cum să acționezi în caz de înec.

Crucea Roșie dispune de toate materialele necesare desfășurării cursului: manechine pentru exersarea resuscitării, comprese sterile, fașe, bandaje, un defibrilator automat extern, etc. Veți primi și un manual de prim ajutor unde sunt reluate informațiile prezentate în cadrul cursului, foarte util pentru a reveni asupra unor informații. Există de asemenea o aplicație de prim ajutor realizată de Crucea Roșie, disponibilă pe iOS și Android.

Cu ce rămâi după

După curs, eu am rămas cu sentimentul că am făcut ceva bun atât pentru mine, cât și pentru ceilalți. Mă simt mai pregătită și cred că am învățat niște lucruri care îmi vor fi utile toată viața. Vreau să merg și la cursul de reîmprospătare a cunoștințelor la expirarea certificatului. Mi-a plăcut foarte mult interacțiunea cu Crucea Roșie Română. Sunt niște oameni extraordinari și nu cred că puteam avea un formator mai bun decât studenta la Medicină pe care a avut-o grupa mea. Sunt sigură că și ceilalți formatori sunt la fel de bine pregătiți în prealabil.

Cred că toată lumea ar trebui să facă acest curs. Nu știi niciodată când te vei afla într-o situație de urgență, iar uneori primul ajutor poate salva viața unei persoane până la sosirea ajutorului specializat. De exemplu, în cazul unui stop cardio-respirator, resuscitarea cât mai rapidă e esențială, iar fiecare minut care trece până la începerea resuscitării scade șansele victimei de a își reveni. Cred că acest curs e esențial și pentru părinți, pentru că în cazul acordării primului ajutor bebelușilor și copiilor, manevrele se realizează puțin diferit; de exemplu în cazul unui stop cardio-respirator, sau în cazul în care copilul se îneacă cu mâncare sau alt corp străin (jucării micuțe), manevrele diferă de cele aplicate în cazul persoanelor adulte.


Mă bucur tare că la finalul zilei am putut să mai bifez ceva pe lista mea pentru „lucruri de făcut în 2020” și că sunt mai pregătită pentru situațiile de urgență.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail