Orașe și cărți #12 Oradea

Orase-si-carti-Oradea

Orașe și cărți presupune transformarea cărților în suvenir, iar astfel, fiecare oraș marcat pe hartă aduce cu el o nouă carte în biblioteca voastră.

O zi de sfârșit de iulie în Oradea și o carte nouă în biblioteca mea. Mă orientez tot mai mult către cărțile de la Editura Publica, iar de data asta, am luat acasă cu mine, tocmai din Oradea, Dragoste modernă, o carte scrisă de un comediant și un sociolog – faină combinație. Auzisem de carte de la un profesor de la Sociologie, căci se pare că sociologia își bagă nasul chiar și-n întâlnirile oamenilor și își propune să observe dinamica unei relații de dragoste în societatea actuală.

Până să vă spun mai multe despre carte, să o luăm cu orașul din #orașeșicărți12.

Plimbarea în Oradea a început pe malul Crișului Repede, amenajat frumos cu băncuțe și piste de biciclete.

Crișul Repede

Înainte să ne îndreptăm către centrul istoric al orașului, am vizitat și Sinagoga Sion unde am petrecut o clipă de liniște. Apoi ne-am îndreptat către centru, sau poate cel mai elegant centru istoric din România.

Am trecut prin bine-cunoscutul Pasajul Vulturului, renumit pentru vitraliu.

Pasajul Vulturului1 Pasajul Vulturului2

Tot în centru se află și Biserica cu Lună, un alt obiectiv unic, deoarece mecanismul instalat în vârful bisericii indică actuala fază a Lunii.

Biserica cu Lună

O vizită în Oradea n-ar fi completă dacă n-ați vizita și Cetatea Oradea și parcul din interiorul acesteia, unde am făcut o plimbare lungă, luându-ne suficient timp pentru a vizita întreaga cetate.

Cetatea Oradea4

Cetatea Oradea3

Cetatea Oradea2

Cetatea Oradea1

Timpul a fost scurt și mi-ar plăcea să revin aici cu altă ocazie, ca să descopăr și celelalte locuri frumoase din oraș, ca muzeele pentru care n-am avut suficient timp, și ca să urc pe Dealul Ciupercă, de unde am auzit că poți admira panorama orașului.

Dragostea modernă2

Iar acum despre carte. Am intrat în Librăria Humanitas, iar raftul editurii Publica era chiar la intrare. Aproape că fusese prea ușor de data asta. Încă de la intrare am pus ochii pe Dragostea modernă de Azis Ansari și Eric Klinenberg, primul, actor și comediant, iar al doilea, sociolog și profesor la Universitatea New York. Intrigantă asociere, nu?

Una dintre cele mai ciudate lucruri care se întâmplă în dragostea modernă e că, în momentul în care ai început să te vezi cu cineva, nu doar viețile fizice se încrucișează, ci și cele virtuale.

Descrierile amuzante ale lui Ansari reușesc să transforme informații statistice și teorii sociologice despre relațiile sociale într-o carte ușor de citit. Conținutul cărții a rezultat în urma cercetării pe bază de interviuri realizată de cei doi. Pe alocuri sunt inserate și unele relatări personale ale lui Ansari, care completează rezultatele cercetării, și care fac lectura mai familiară.

Cât despre generația mea? Stăm într-un hol cu milioane de uși. Adică o groază de uși. E nemaipomenit să ai toate opțiunile astea, dar un milion de uși? E mai bine sau e pur și simplu al naibii de înspăimântător?

Cel mai mult mi-a plăcut capitolul despre Online Dating și subcapitolul Swiping. Tinder și nu numai.

Crearea unui profil într-o aplicație de online dating cum este Tinder, presupune un efort din partea utilizatorului, pentru că prin profilul public el își proiectează o anumită imagine a sinelui. Modul în care va fi perceput de alții joacă un rol important, pentru că așa cum se arată în carte, online datingul îi face pe oameni mult mai selectivi și exigenți cu potențialii lor parteneri, tocmai pentru că le pune la dispoziție un surplus de alte noi variante.

Una dintre problemele cu prima întâlnire e că știi foarte puține despre o persoană, așa că pui mare preț pe puținele lucruri pe care le afli … Și dintr-odată vezi că poartă pantofi maro, iar ție nu-ți plac pantofii maro, așa că pui capăt. Sau nu le place tunsoarea ta și ieși din tablou. Dar dacă ați ajunge să vă cunoașteți, astfel de lucruri ar începe să devină neimportante, mai ales fiindcă îți dai seama că are un simț al umorului fantastic și îi surâde ideea să mergeți la pescuit, în Caraibe.

Pe alocuri, sunt prezentate și unele „strategii de succes”: să trimit același mesaj standardizat către mai multe din match-urile mele pe o aplicație ca Tinder, sau să mă străduiesc să creez de fiecare dată un mesaj personalizat în funcție de persoană? Ei bine, din punct de vedere statistic, prima abordare este mult mai productivă, se arată în Dragostea modernă. Ne face astfel online datingul să ne construim o adevărată strategie de marketing atunci când suntem în căutarea unei relații?

Online dating necesită o promovare de sine. Un profil de dating e un fel de reclamă, un mod de a te marketa pentru potențialii parteneri.

Deși poate părea o carte care radiografiază realitatea socială a relațiilor americane, informațiile obținute par a se plia și în societatea noastră, scenariile fiind familiare și chiar trăite de mulți dintre noi. Cu toate astea, cei doi autori își propun de asemenea să răspundă la întrebarea Cum e dragostea în alte țări, astfel că realizează cercetare de teren în Tokyo și Buenos Aires, unde prin interviuri și focus grupuri cu participanții, reușesc să afle mai multe despre unele stigmate culturale locale. Unul dintre acestea este bărbatul erbivor, „termen folosit tot mai mult în ultimii ani în Japonia, pentru a-i descrie pe bărbații japonezi care sunt foarte timizi și pasivi și care nu manifestă niciun fel de interes față de relațiile sexuale sau romantice.”

Dacă vreți să aflați mai multe despre cum stă treaba cu dragostea modernă din punct de vedere sociologic, atunci Aziz Ansari e cel care trebuie să vă povestească.

Am creat pe instagram hashtagul #orasesicarti și aș fi tare bucuroasă dacă aș vedea și fotografiile voastre cu cărți de prin locuri adunate.

Titlu: Dragostea modernă

Autor: Aziz Ansari și Eric Klinenberg

Editura: Publica, 2016

Anul: 2015

Traducere: Emanuela Ignățoiu-Sora

Număr de pagini: 294

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail