M-am născut într-o zi albastră de Daniel Tammet

IMG_4755

Tare aș vrea să știu ce culoare a avut ziua când m-am născut. Pentru mine 3 Aprilie sună a ceva combinație de portocaliu cald și galben deschis. Ziua în care s-a născut Daniel Tammet, a fost albastră. M-am născut într-o zi albastră e autobiografia lui Daniel Tammet, care suferă de Sindromul Asperger din spectrul autismului și totodată, geniul diagnosticat cu Sindromul Savantului.

Am învățat să număr cu mult înainte să citesc. Când număram, cifrele îmi apăreau în minte ca niște forme colorate și mișcătoare.

M-am bucurat când am văzut că există cartea asta și în traducere românească, la editura Philobia, după ce Carmen o găsise printre rafturile bibliotecii din Penryn și îi plăcuse mult. Mi-am pus întrebarea chiar, de ce nu a tradus-o Daniel Tammet însuși, căci abilitatea lui neobișnuită pentru învățarea limbilor străine l-a făcut să deprindă și limba română.

E grozav când descopăr că mă pot folosi de abilitățile mele ca să-mi ajut prietenii. Când Ian s-a căsătorit cu o româncă, m-a rugat să-l ajut să învețe limba maternă a soției sale.

Despre ușurința cu care poate simți și percepe cuvintele dintr-o limbă străină vorbește în discursul acesta de la Ted Talks.

De Daniel Tammet poate ați mai auzit vorbindu-se. E tipul ăla care a învățat primele 22. 514 de zecimale ale numărului Pi, și le-a recitat fără greșeală timp de 5 ore și 9 minute, stabilind un nou record britanic și european. De ce a făcut asta, ar fi întrebarea pe care ați putea să o puneți. Ei bine, pentru că spre deosebire de noi, pământeni obișnuiți, el poate:

Numărul Pi este pentru mine un lucru de o mare frumusețe și cu adevărat unic. La fel ca Mona Lisa sau o simfonie de Mozart, Pi este prin el însuși motivul pentru care să fii pasionat de el.

Titlul, M-am născut într-o zi albastră. În mintea extraordinară a unui geniu autist, poate fi puțin înșelător, pentru că oricât ar încerca Daniel Tammet să explice sinestezia cu care percepe numerele, cât și cuvintele și care îi oferă aceaste capacități neobișnuite, totul rămâne puțin rigid și plat pe alocuri. Se obsevă chiar și modul cronologic și sistematic în care acesta prezintă etapele din viața sa, printr-o meticulozitate și atenție la detalii aparent neînsemnate, oarecum specifice persoanelor care suferă de o tulburare din spectrul autismului. Daniel Tammet însuși a fost diagnosticat cu Asperger relativ târziu, pentru că simptomele nu sunt atât de accentuate, iar multe persoane duc o viață relativ obișnuită, motiv pentru care caracteristici precum timiditatea sau stângăcia în relațiile sociale nu au fost puse pe seama unei boli.

Am devenit un copil tot mai tăcut și-mi petreceam cea mai mare parte a timpului în camera mea, stând de unul singur într-un loc anume pe podea, absorbit de liniștea din jur. Uneori îmi apăsam degetele pe urechi, ca să dispară chiar și cel mai mic zgomot. Liniștea din mintea mea nu era niciodată statică, ci în mișcare, picurând mătăsos în jurul capului, ca un condens.

Daniel Tammet percepe lumea înconjurătoare sinestezic, pentru el, culorile au o mare importanță, cât și sonoritatea cuvintelor. Acest lucru intervine încă din copilăria sa: era un copil retras, ciudat și repetitiv. Comportamentele compulsive repetitive îi ofereau sentimentul de siguranță și familiaritate.

Stăteam așezat, liniștit și tăcut, ore întregi, și urmăream atent diferitele nuanțe trecând una în cealaltă, fluxul și refluxul culorilor de la un capăt la altul al pereților și mobilei din camera mea, pe măsură ce trecea ziua. Scurgerea timpului avea culoare.

Tot această relație neobișnuită și aptitudinea pentru deprinderea limbilor străine l-a făcut pe acesta să înființeze în 2002 Optimnem, o platformă dedicată învățării limbilor străine.

Relația pe care o am cu limbajul e una de natură estetică, fiindcă anumite cuvinte și combinații de cuvinte mi se par deosebit de frumoase și interesante. Uneori citesc o propoziție într-o carte din nou și din nou, datorită felului în care cuvintele mă fac să mă simt. Substantivele sunt preferatele mele pentru că mi-e cel mai ușor să le vizualizez.

Ce cuvinte noi am întâlnit pe parcursul cărții și semnificația lor:

(sursa)

  • fonem = Cea mai mică unitate sonoră a limbii, care are funcțiunea de a diferenția cuvintele între ele, precum și formele gramaticale ale aceluiași cuvânt. (În trecut) Sunet.

Titlu: M-am născut într-o zi albastră. În mintea extraordinară a unui geniu autist

Autor: Daniel Tammet

Editura: Philobia, 2012

Anul: 2006

Traducere: Cristina Rusu

Număr de pagini: 240

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail