Orașe și cărți #10 Craiova

Orase-si-carti-Craiova

Orașe și cărți presupune transformarea cărților în suvenir, iar astfel, fiecare oraș marcat pe hartă aduce cu el o nouă carte în biblioteca voastră.

Orașe și cărți #10 m-a găsit în Craiova. N-a mai fost nevoie să scormonesc librăriile după cartea perfectă în mica vacanță din decembrie anul trecut, căci ea a venit împachetată frumos de la moșul. Viața secretă a marilor scriitori de Robert Schnakenberg a fost cadoul meu de Crăciun sosit mai devreme.

O pusesem pe wishlist încă de când newsfeedul instagramului abunda de ea. Mă atrăsese coperta cu ilustrații haioase și întrebarea retorică Kafka, un nudist pervers?

IMG_9023

De la Orașe și cărți #9 Constanța unde v-am vorbit despre Scrisoare către tata a lui Kafka, am făcut o mică pasiune pentru geniul neînțeles și frivol al lui Kafka. Am citit tot ce-am prins de la el, Procesul, Castelul, America, binecunoscutele scurte povestiri ca Metamorfoza și altele. Mi-a plăcut că era un ciudat ipohondric neînțeles, un neadaptat și un alienat care a vânat iubirea adevărată toată viața-i scurtă și nefericită. Parcă ar fi fost chiar el demn de un personaj memorabil, așa cum se relevă de fapt în majoritatea scrierilor lui inspirate din propia-i viață.

Viața secretă a marilor scriitori de Robert Schnakenberg promite să-ți dezvăluie tot ce nu ți-au spus profesorii despre romancieri, poeți și dramaturgi într-un mod amuzant și detaliat. O serie de 41 de autori ai marii literaturi clasice se regăsesc în paginile cărții, printre care Franz Kafka, Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway, surorile Brontë, Agatha Christie, Lewis Carroll, J.R.R. Tolkien. Cred că selecția nu este neapărat atât de relevantă cititorilor români, mai ales că prea puțin ne întâlnim cu ei în școală. Oricum, selecția e suficient de largă încât să găsești câțiva autori pe care i-ai citit cu drag și alții care nu ți-au lăsat o impresie prea bună. Chiar și simplul fapt de a afla detalii interesante din viața unui scriitor pe care nu l-ai descoperit încă, s-ar putea să te impulsioneze s-o faci.

IMG_9033

Primul la care am întors pagina a fost chiar Kafka, despre care sigur nu știați că a fost un precursor al dietei raw-vegane, obsedat de a își mesteca mâncarea de exact patruzeci și cinci de ori înainte să o înghită. Sau despre epitaful lui Wells ”Să vă ia naiba pe toți, v-am spus eu” care prevestea un viitor sumbru pentru rasa umană, Wells fiind convins că într-o mie de ani vom reuși să ne autodistrugem ca specie, și să revenim la starea primordială.

Mi-am terminat anul 2017 cu cartea asta și mi-a plăcut atât stilul colocvial și amuzant de scriere și prezentare, cât și iscusita documentare care a stat în spatele fiecărui autor. E o lectură plăcută, din care cu siguranță vei rămâne cu niște facts pe care să le folosești când se ivește ocazia.

Despre Craiova, am de asemenea câteva lucruri să vă spun. Dacă vreți să vizitați, aveți de unde alege. Noi am fost la timp pentru târgul de Crăciun, care a fost organizat chiar în piața Mihai Viteazul. Orașul, destul de simpatic decorat.

IMG_8791

Mi-ar fi plăcut să prindem o piesă la Teatrul Marin Sorescu dar în acea perioadă nu aveau loc spectacole. Dacă ajungeți, cred că merită să vedeți o piesă aici. Spectacolele sunt listate pe site-ul teatrului.

Am vizitat desigur Muzeul de Artă, unde am văzut pentru prima dată mai multe sculpturi semnate Brâncuși: Domnișoara Pogany, Sărutul, Orgoliu, majoritatea în bronz. Înăuntru n-am făcut fotografii, dar galeriile sunt foarte frumos amenajate, aveți ocazia să vedeți picturi în ulei pe pânză de Tonitza, Grigorescu, Luchian.

IMG_8822

Apoi am făcut o vizită și la Muzeul de Științele Naturii. Expoziția Universul și Sistemul Solar este foarte detaliată și bine explicată, am avut chiar norocul să prindem și o prezentare în planetariul muzeului. Sunt expuse de asemenea bucăți din meteoritul care a căzut în Șopot, Dolj în 27 aprilie 1927.

Nu cred că toată lumea e interesată de muzee, dar Craiova e un oraș care te impresionează și doar dacă iei ușor la pas piețele din centru: arta stradală e numai bună de pozat și o întâlnești la tot pasul.

IMG_8696

IMG_8741

De asemenea, tot în Craiova se află cel mai mare parc din Sud-Estul Europei, Parcul Romanescu, care poate ar fi fost mai fain de vizitat primăvara sau vara. Oricum, nu ne-a dezamăgit, chiar e imens și adăpostește o grădină zoologică și un hipodrom.

IMG_8835

IMG_8836

Dacă ajungeți pe aici, vă recomand un pub cochet unde găsiți mâncare bună, foarte apreciat printre localnici, mai puțin cunoscut de turiști: L’Assasino: citiți și povestioarele din meniu. Da Vinci din centru mi-a făcut de asemenea o impresie bună.

Mi-ar plăcea să revin în Craiova pese câteva luni când vremea e mai blândă, să mă bucur cum trebuie de Parcul Romanescu și să vizitez și Grădina botanică.

Am creat pe instagram hashtagul #orasesicarti și aș fi tare bucuroasă dacă aș vedea și fotografiile voastre cu cărți de prin locuri adunate.

Titlu: Viața secretă a marilor scriitori

Autor: Robert Schnakenberg

Editura: Humanitas, 2017

Anul: 2008

Traducere și note: Mădălina Vasile

Ilustrații de: Maro Zucca

Număr de pagini: 296

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail