Orașe și cărți #6 Penryn

orase-si-carti-penryn

Orașe și cărți presupune transformarea cărților în suvenir, iar astfel, fiecare oraș marcat pe hartă aduce cu el o nouă carte în biblioteca voastră.

De data asta Orașe și cărți este despre Penryn, un orășel din comitatul Cornwall, plin de parcuri și alei, aproape de ocean, unde studiază draga mea Carmen. Am rugat-o să vină de acolo nu doar cu povești fascinante despre locuri și oameni, ci și cu o carte îndesată în bagaj pentru mine, căci aveam în gând un post despre Orașe și cărți mai special. Carmen studiază Publicitate creativă la Falmouth University, în Anglia, iar campusul îl are în Penryn, un orășel liniștit, plin de tineri, la o oră de mers pe jos din Falmouth.

În vacanța de Crăciun a venit acasă și ne-am întâlnit la ceai, în Pitești. Am avut fiecare una pentru alta câte o carte. Eu i-am dat Privind soarele în față de Irving Yalom, autor despre care discutasem toată vara, iar ea mi-a adus tocmai din Penryn, The Prince în traducere Principele de Niccolo Machiavelli.

One must be a fox in order to recognize traps, and a lion to frighten off wolves.

Mi-a spus că s-a foit ceva în fața rafturilor pline de cărți, dar că în cele din urmă Principele i s-a părut o carte numai bună pentru mine. Și sunt de acord, căci deși o aveam deja într-o ediție în limba română, m-am bucurat să o primesc și în engleză. Nu  mai spun, dar coperta e minunată căci literele par gravate în hârtia fină, paginile miros a tipar bun, scrisul e de-o mărime perfectă, iar pe prima pagină cuvintele lui Carmen mă bucură la fiecare deschidere de carte. I-am cerut, așa cum v-am povestit în orașe și cărți #1, să treacă pe prima pagină data și locul.

penryn3

penryn2

Principele este considerat primul tratat de politică modernă, iar din această lucrare a derivat termenul de machiavelic, despre care psihosociologia spune că este o atitudine specifică celui care obține ceea ce își dorește prin manipularea comportamentului celorlalți. Cred că principiile expuse în Principele se aplică și în societatea de astăzi, pentru că în fond istoria se rescrie la nesfârșit, iar situațiile actuale își găsesc oglindirea în fapte istorice. A fost interesant să observ cum Publicitatea creativă pe care o studiază Carmen și Sociologia pe care o studiez eu, au lucruri în comun, cum profesori noștri recomandă aceleași cărți, cum ideile se îmbină deși în aparență n-ar avea nimic în comun.

penryn1

I-am cerut și să facă câteva fotografii în plimbările ei prin oraș, iar Carmen a surprins prin obiectivul ei fix esența acestuia; aproape că mă simt de parcă am umblat eu pe străzile și aleile liniștite cu aparatul în mână. În Penryn, orășel universitar, cel mai probabil vei da de tineri, mulți dintre ei studenți internaționali.

dsc_0045

dsc_0091

dsc_0118

dsc_0121

dsc_0128

Carmen deja s-a obișnuit cu mersul pe jos, iar astfel a avut ocazia să descopere orașul, locurile și oamenii. În orice direcție ai merge, ai toate șansele să dai de un loc numai bun de citit sau de meditat. În București, am plimbat-o prin locurile mele obișnuie și ea a fost neobosită, semn că lungile plimbări zilnice i-au prins bine. Doar frigul părea să o doboare, pentru că acolo nu e niciodată atât de frig ca la noi, temperaturile sunt constante, iar vremea e numai bună pentru ținute de toamnă, cu eșarfe sau hanorace confortabile, așa cum poartă Carmen.

dsc_0132

Orașe și cărți #6 este cel despre care am scris cu cel mai mare drag până acum, deși n-am ajuns chiar eu acolo, poveștile și fotografiile lui Carmen m-au transportat pe străzile orașului pe care ea le străbate zilnic, în drumul ei între Falmouth și Penryn.

Am creat pe instagram hashtagul #orasesicarti și aș fi tare bucuroasă dacă aș vedea și fotografiile voastre cu cărți de prin locuri adunate.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail