Tot ce (n-)am citit în 2020

reading challenge

În 2020 am citit 27 de cărți, deși îmi propusesem la începutul anului să citesc cel puțin 40.

Mi se părea atunci, un număr rezonabil de cărți de parcurs într-un an pentru care îmi făcusem o sumedenie de planuri.

Din 2016 îmi setez la fiecare început de an un număr de cărți pentru Reading Challenge-ul de pe Goodreads, provocare pe care am îndeplinit-o și chiar depășit-o doar în 2018. În ceilalți ani, am fost de fiecare dată aproape de numărul de cărți pe care-l consideram ideal și realizabil. Însă în 2020 n-am fost nici măcar pe aproape. Am citi mai puțin, deși am stat mai mult în casă.

În starea de urgență, părea că în online toată lumea vorbește despre cum trebuie să găsim modalități să valorificăm tot timpul ăsta extra care venise peste noi odată ce munca și școala se mutaseră în online. Toată lumea voia să fie atunci mai productivă, unii se apucau de declutter și își organizau fiecare sertar din casă, alții începeau hobby-uri pe care au vrut mereu să le încerce și toată lumea își comanda cărți. Pare paradoxal că am citit cel mai puțin în anul în care am stat cel mai mult în casă. Pentru mine, lunile de primăvară au fost cele mai grele și atunci am citit de fapt cel mai puțin din tot anul. Am căzut și eu atunci în capcana asta a productivității, și m-am învinovățit că nu citesc mai mult, și că nu profit de circumstanțele astea atât cât se poate. Sunt totuși împăcată cu mine acum și am trecut peste obsesia și nevoia de a mă simți productivă în fiecare moment liber pe care se întâmplă să-l am.

Aș fi putut de dragul provocării, să trișez. De exemplu, să citesc cărți mai scurte. Să ajung la targetul de 40 de cărți cu mult mai puține pagini citite. Însă cărțile pe care le-am citit anul ăsta m-au bucurat și m-au învățat, fiecare în felul lor, atât de mult încât n-aș fi fost deschisă la compromisuri de acest fel.

Pe lângă numărul de cărți, Goodreads îți mai spune și alte detalii interesante și îți face practic un bilanț al fiecărui an în materie de cărți.

Iată ce mi-a spus Goodreads despre 2020

reading challenge 2020

  • În 2020 am citit 27 de cărți, adică undeva la 8 351 de pagini.
  • Cea mai lungă carte pe care am citit-o în 2020 a avut 648 de pagini. E vorba de Un zeu năruit de Kate Atkinson, despre care am mai scris și aici.
  • Cea mai scurtă carte pe care am citit-o în 2020 a avut doar 63 de pagini. E vorba de Dear Ijeawele A Feminist Manifesto in Fifteen Suggestions, o carte mică cu mesaj mare.

lungime carti 2020

  • În medie, cărțile pe care le-am citit în 2020 au avut în jur de 309 pagini.
  • Cea mai populară carte pe care am citit-o în 2020 a fost Marele Gatsby de Scott Fitzgerald, o carte pe care voiam s-o citesc de mult, iar cea mai puțin populară Lumile sociale ale migrației românești în străinătate, de profesorul meu Dumitru Sandu.

Am citit-o în sesiunea de vară și înțeleg perfect de ce nu-i o carte foarte populară, cel puțin nu pe Goodreads. Am marcat-o totuși ca citită pentru că am citit-o în întregime și mă durea sufletul să nu o adaug și aici. Unele capitole le-am citit chiar de mai multe ori, în pregătirea pentru examen. Uneori aleg să pun și cărțile-manual pe Goodreads, ca să mai adaug o carte la challenge-ul din acel an. Pe unele dintre ele nici nu le găsesc pe platformă, așa că le adaug eu, doar ca să le pot pune în raftul de citite.

populare

  • Cea mai mare notă pe Goodreads am dat-o cărții autobiografice a Marinei Abramovic, Încălcând toate granițele, carte din care am aflat nu doar despre viața artistei, ci și despre subiecte precum căderea Iugoslaviei lui Tito.

Ce spun numerele astea, totuși?

Că am avut un an în care am reușit să citesc niște cărți care mi-au plăcut, sau pe care a trebuit să le citesc – pentru facultate. Am citit niște cărți din care am învățat ceva. Sigur, aș fi putut citi mai mult, aș fi putut învăța mai mult, dar cred că într-un an pe care l-am trăit mai mult înăuntru, într-o cameră prea întunecată de cămin chiar și în lunile de primăvară, e destul.

 Când mă gândesc la Un zeu năruit nu mă gândesc doar că e cea mai lungă carte pe care am citit-o în 2020, deși numerele de mai sus ar reduce-o la o primă vedere doar la asta. Mă gândesc în schimb că am descoperit-o pe Kate Atkinson, că mi-a plăcut Viață după viață, și aia o carte destul de lungă, încât am cumpărat-o și pe următoarea și am citit-o. Mă gândesc la ziua aia caldă și frumoasă de iunie, când am trecut pe la Humanitas Cișmigiu, să iau o carte cadou și am plecat și cu 2 cadouri pentru mine, printre care și cartea lui Atkinson.

Cu toate că Dear Ijeawele A Feminist Manifesto in Fifteen Suggestions e cea mai scurtă carte pe care am citit-o in 2020, m-a învățat niște lucruri și a fost o lectură foarte utilă. Prin cele 63 de pagini, autoarea nigeriană Chimamanda Ngozi Adichie reușește să transmită un mesaj foarte important, și anume faptul că feminist(ă) e ceva ce poți să devii.

Care-i treaba cu Reading Challenge

Am ales să îmi stabilesc și în acest an un reading challenge pe Goodreads, deși știu că numărul e mai degrabă simbolic. Nu vreau neapărat să citesc 30 de cărți, targetul pe care mi l-am pus pentru 2021. N-am o listă stabilă cu ele, uneori titlurile vin și pleacă în funcție de ce-mi atrage atunci atenția ca cititoare. E greu să faci genul acesta de decizii la început de an și să te ții de ele cu strictețe. Nu poți citi mereu non ficțiune, sau cărți de specialitate. Uneori ai nevoie de ceva beletristică, de o poveste interesantă trăită pe străzile din Napoli-ul anilor ’50. Mi-am propus, fără să scriu asta undeva, fără să bat decizia asta în cuie, să citesc mai multă literatură feministă în 2021. Nu știu dacă o să-mi iasă, e posibil ca prin vară să vreau să citesc altceva. Nu sunt un cititor foarte stabil.

Continui challenge-ul și pentru că îl fac deja din 2016, an în care am început și să scriu pe ceainicul. Îmi place să mă uit la citesc ceilalți, cine și-a îndeplinit targetul, câte cărți își propun ceilalți să citească în noul an. E ceva plăcut și nu e neapărat o comparație cu ceilalți. Sunt ok cu cele 27 de cărți care mi-au fost alături în 2020.

Cred de asemenea că e destul de interesant să ai un mic bilanț la final de an, să vezi câte pagini și câte cărți ți-au trecut prin mână, care ți-a plăcut cel mai mult și pe care le-ai abandonat. Cred că Goodreads e o platformă destul de mișto pentru cititori, mai ales dacă vă place să țineți lucrurile în ordine: în general poți împărți cărțile în categorii precum ce ai citit, ce vrei să citești, ce citești acum, dar îți poți face și propriile rafturi virtuale. Ce-mi mai place la Goodreads, e faptul că e de asemenea o modalitate de a fi la curent cu ce mai citesc prietenii tăi, dacă au și ei un astfel de cont, desigur.


Ce se întâmplă totuși cu toate cărțile pe care n-am apucat să le citesc în 2020, cele pe care le-am început dar nu le-am terminat și cele pe care mi-am dorit să le citesc? Le voi lua pur și simplu cu mine în 2021. Pe unele am să le citesc, pe altele am să le amân pentru anii viitori, pe altele am să le abandonez în rafturile bibliotecii, iar pe unele am să pretind că le-am citit, doar pentru că sunt deja de prea mult timp cu mine. Și cred că e ok. N-o să pot vreodată să citesc toate cărțile care mi-au atras atenția și pe care le-am pus pe liste interminabile. N-am nimic cu listele, cred în continuare că sunt grozave și am să continui să le fac pentru că îmi place procesul, însă n-am să mai iau fiecare listă nefinalizată ca pe un eșec personal.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail