O listă de podcast-uri românești

lista podcast

Îmi place să ascult podcast-uri și îmi place să fac liste, deci mi se pare de la sine înțeles să fac una cu podcast-urile românești pe care le ascult și care mi-au atras atenția de-a lungul timpului.

Iată lista:

în ritmul meu

Fiecare crește în ritmul lui și nu e nimic greșit în asta.

În podcast-ul ăsta Alexandra Țipțer vorbește despre cum fiecare dintre noi avem propriul ritm în care creștem, iar obstacolele de la tot pasul precum grijile, îndoielile, anxietatea sau episoadele depresive sunt parte din proces. În postura de reporter, Ale scrie deja de ceva vreme despre subiecte precum sănătatea mintală.

În podcast aflăm de la specialiști din domeniu despre ce sunt, cum se simt și cum recunoaștem la noi și la alții semnele anxietății sau depresiei. Fiecare casetă colorată abordează câte un astfel de subiect. E un podcast foarte muncit, cu o grămadă de documentare în spate, prezentat într-un format foarte prietenos sub forma unor casete colorate.

Episodul meu preferat: #caseta6: Sindromul Impostorului – pentru că mi-a amintit de asta:

gemma-correll

@Gemma Correll

Gender Talk

Mi se pare foarte fain că există un podcast în limba română despre gen, mai ales când apar atât de mulți termeni care să descrie nuanțele complexe ale acestui construct social. Iar confuzii apar mereu, vorbindu-se uneori despre sexualitate și identitate de gen ca fenomene interșanjabile. 

Îmi place că Dani Prisacariu ne invită la o discuție constructivă despre ce e mai exact identitatea de gen și cum se construiește ea la nivel social în interacțiunile cu alții. E o discuție pe care trebuie s-o purtăm ca să-i înțelegem mai bine pe cei din jurul nostru pentru care identitatea de gen e o luptă continuă cu sine și cu ceilalți: disforia de gen e o afecțiune reală și tulburătoare.

Cred că e foarte important cum vorbim despre și cum ne raportăm la gen, chiar din poziția de femeie sau bărbat cis, pentru că tocmai folosirea acestor termen implică o acceptare și o recunoaștere a altor identități de gen.

Episodul meu preferat: Ep. 2 Gen și limbaj – Episod în care o lingvistă specializată în sociofonetică și gender studies arată că limbajul nu-i doar o unealtă neutră care mediază relația dintre noi și lume, ci mai degrabă un mediator activ care influențează modul în care înțelegem și ne raportăm la societate. Limbajul genizat, pe care-l regăsim inclusiv în limba română, produce practic o cunoaștere a lumii în termeni de masculin/feminin.

Zest

Un podcast despre plăcerea, uimirea și durerea de a scrie

Invitații Sabinei Varga sunt scriitori, jurnaliști, poeți, muzicieni, bloggeri. Mi-a plăcut să regăsesc în acest podcast ideea scrisului ca proces în sine, cât și ideea scrisului care vindecă, scrisului catharsis. 

Episodul meu preferat: Zest #37 – Mihnea Blidariu: „Mi se pare șocant să zici „dacă prinde, eu scriu”

Pentru că n-aș rata vreo ocazie să-l ascult pe Mihnea, fie că e într-un concert Luna Amară, fie într-un episod de podcast vorbind despre poezie, muzică și schimbare socială.

Contrasens

Un podcast care își propune să aducă științele sociale mai aproape de oameni. Podcastul e meșterit de studenți ai Facultății de Sociologie și Asistență Socială de la Universitatea Babeș-Bolyai și a ajuns deja la peste 20 de episoade. Au dezbătut până acum subiecte precum comunitate, muncă și protecție socială, infrastructură, locuire urbană, sau fotbal. 

E un podcast pe care îl recomand nu doar pentru colegii mei sociologi, ci pentru toată lumea care încă se întreabă ce studiază de fapt sociologia și de ce avem nevoie de un sociolog care să ne spună cum stă treaba cu societatea de parcă noi nu știm deja.

Parcă prea adesea sociologii și cercetătorii din științele sociale se afundă într-un limbaj complicat, cercetând teme care cu greu ies din bula academică în care se învârt și care ajunge să fie confundată cu realitatea. Ca tânăr sociolog, am crezut dintotdeauna într-o sociologie publică al cărei rol este de a aduce problemele sociale pe agendă opiniei publice, o sociologie care să pornească o dezbatere.

Episodul meu preferat: Episodul 02. Politici de protecție socială în România: sărăcie și muncă

Pătratul Roșu

Pătratul Roșu este practic prima inițiativă de podcast dedicat educației sexuale din România.

Este un podcast despre sex și sexualitate care aduce în discuție toate subiectele despre care evităm să vorbim deschis, despre interpretări greșite perpetuate la nivelul societății și care sunt adesea ascunse sub preșul ignoranței.

Episodul meu preferat: HIV în România, de la prejudecăți la tratament | Pătratul Roșu x Alina Dumitriu


Bonus

Sunt Bine

Sunt Bine este un podcast la început de drum despre sănătate mintală produs în Republica Moldova. E un podcast care își propune să stârnească o discuție pornind de la povești reale, documentate de jurnalistele Victoria Colesnic și Natalia Sergheev.

Episodul meu preferat: #2 Fata din caruselul emoțiilor


Imagine meșterită pe Canva

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail