Recomandări de newslettere din online-ul românesc

newslettere

Îmi place să-mi țin Inboxul curat, așa că am renunțat în ultimul an la multe abonări de newsletter și le-am păstrat doar pe acelea pe care chiar le citesc de fiecare dată, cele care-mi dau o stare de bine, mă învață ceva și mă mențin informată. Mai jos, am încropit o listă de newslettere faine trimise de oameni din online-ul românesc pe care le recomand cu drag:

Monday MEMO

De când m-am abonat la newsletterul săptămânal al Monei Dîrțu, în octombrie anul trecut, îmi încep aproape fiecare zi de luni citind Monday Memo. E gândit pentru a aduce informația din spațiul public mai aproape de „oamenii ocupați”. E un newsletter despre ce s-a întâmplat în țară în ultima săptămână pe plan politic, social, economic. Conține numeroase legături spre alte articole și informații, dar newsletter-ul în sine este mai mult decât suficient pentru a rămâne la curent cu lucrurile care se întâmplă la noi și în lume, și care ne afectează direct.

Mi se pare extraordinară munca din spatele acestui newsletter. Mai ales acum în această perioadă suntem aproape agasați cu informații din toate părțile și se așteaptă de la noi să fim informați și responsabili. Este însă foarte greu de urmărit tot ce se întâmplă, iar dacă nu lucrăm într-un domeniu care depinde direct de cât de la curent suntem, e ușor să rămânem neinformați, sau mai rău, dezinformați. Newsletter-ul Monei Dîrțu face o treabă extraordinară și cred că e un mod foarte bun de a începe o săptămână, deci mă bucur că îl găsesc în Inbox-ul meu în fiecare luni dimineață.

Cine îl trimite: Mona Dîrțu

Când ajunge în inbox: în fiecare luni dimineață

Vă puteți abona la acest newsletter aici.

Book Bites

Book Bites e un newsletter despre cărți, îngrijit de Andreea Chiuaru. Mă bucur mult că s-a gândit cineva să facă un astfel de newsletter pentru publicul din România. Newsletter-ul Andreei e ca o poveste: cu opinii personale, recomandări, sfaturi despre cum să devi un cititor mai bun și cum să te descoperi prin lectură. În fiecare newsletter se găsesc desigur și recomandări de cărți, dar nu acesta e punctul cheie al newsletter-ului. E mai degrabă despre lectura în viața noastră de zi cu zi, despre ritmuri și percepții sociale asupra cititului, despre cum să integrăm lectura în viața noastră haotică și despre puterea cărților de a ne face oameni puțin mai buni. Andreea e foarte creativă și a pus la cale chiar niște challange-uri pentru comunitatea ei de Instagram, despre care puteți afla în newsletter.

Cine îl trimite: Andreea Chiuaru, de la Blog de idei

Când ajunge în Inbox: joia, din două în două săptămâni

Vă puteți abona la acest newsletter aici.

Omnivor – Jurnal de cultură gastronomică

Îmi place Omnivor pentru că e un newsletter despre mâncare. E îngrijit de Cătălina Penciu, care face niște fotografii minunate și apetisante cu mâncarea, și Nicoleta Rădăcină, de la Decât o revistă. E un newsletter ușurel și care mă binedispune de fiecare dată, dar din care simt deopotrivă că învăț câte ceva despre relația mea cu mâncarea: de exemplu, cum să reduci risipa în bucătărie, despre bugete lunare pentru alimente, despre producători, restaurante și oameni din industria HoReCa, despre întreținerea unei relații sănătoase cu mâncare. Dacă sunteți vreun gurmand, sau vreun Instagram foodie, newsletter-ul ăsta e pentru voi.

Cine îl trimite: Cătălina Penciu și Nicoleta Rădăcină, Decât o revistă

Când ajunge in Inbox: joia, din două în două săptămâni

Vă puteți abona la acest newsletter aici.

Superscrierile lunii

Superscrierile lunii e un newsletter trimis de Fundația Friends For Friends, cei care găzduiesc Festivalul Superscrieri. E un newsletter care ajunge în Inboxul vostru lunar. Un jurnalist sau om de media cu experiență selectează 8 superscrieri ale lunii anterioare. Este practic o listă care vine la tine gratuit și care-ți prezintă povești documentate și materiale jurnalistice muncite, de calitate. Cred că e un newsletter potrivit pentru cei nu foarte ancorați în bula asta a jurnalismului narativ sau de investigație, pentru că ajungi să cunoști publicații care-și fac treaba extraordinar de bine.

Cine îl trimite: Fundația Fiends For Friends

Când ajunge în inbox: lunar, pe data de 8

Vă puteți abona la acest newsletter aici.

Puteți accesa și arhiva acestui newsletter, aici.

din când în gând

Cine îl trimite: Sabrina Canea, Cuibul Artiștilor

Vă puteți abona la acest newsletter aici.

Puteți accesa și arhiva acestui newsletter, aici.

Îmi place mult să merg la spectacolele Cuibului. Sunt niște tineri minunați care muncesc foarte mult ca să poată face ceea ce-și doresc cel mai mult: teatru, spectacol, să transmită emoție și bucurie. Să mergeți neapărat la ei, dacă n-ați făcut-o până acum.

Newsletter-ul lor e meșterit de Sabrina Canea și trimis din când în gând în Inbox-ul vostru ca să vă bucure și inspire. Sabrina nu trimite doar un newsletter, ci o poveste, iar asta îmi place cel mai mult. Îmi mai place și că se joacă cu cuvintele în multe feluri, uneori chiar în versuri și le face pe toate cu emoție și măiestrie.

Când îți ajunge [din când în gând] în Inbox, nu primești de fapt un newsletter, ci o scrisoare de la un prieten drag cu care împarți idei și gânduri răzlețe. Puteți s-o considerați pe Sabrina Canea, gazda newsletter-ului, penfriend-ul pe care vi l-ați dorit dintotdeauna.

Puteți urmări ultimele ediții [din când în când] și în varianta video, pe canalul de IGTV al Cuibului, aici.

Mai jos, am lăsat o poezie de-a Sabrinei care-mi place mult și pe care o recitesc adesea:

cuibul artistilor

sabrina canea


Imagine de Joanna Kosinska pe Unsplash

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail