Câteva chestii despre cititul pe Kindle

Kindle

Am început să citesc din nou pe Kindle. Al meu e un Kindle 6, 8th Gen, adică din acela fără ecran luminos, care ar trebui să imite cât mai bine experiența unei pagini. Recunosc, îmi place.

Am descoperit ceva foarte util, și anume că poți pune inclusiv pdf-uri pe Kindle, fie printr-un cablu de date, fie prin a trimite pdf-urile direct pe Kindle. Sunt unele versiuni care suportă și fișiere în format .docx sau chiar .jpeg, cum e și al meu. Eu am încercat doar cu pdf-uri până acum și a mers super bine. Contează și calitatea pdf-ului, desigur.

Am adunat mai multe cărți interesante pe parcursul timpului, majoritatea pentru facultate sau legate de sociologie ori psihosociologie, cultură, istorie socială – cărțile alea care simți că te fac mai deștept. Le țineam prin laptop și le mai deschideam doar pentru diverse proiecte pentru că nu-mi place să citesc cărți întregi pe laptop. Iar multe dintre ele sunt cărți care nu se găsesc așa ușor în print, în mare parte pentru că nu sunt traduse și publicate în română. Și nici n-aș investi neapărat în a le cumpăra de pe Books Express sau Book Depository când am în laptop un pdf gratuit primit sau descărcat de pe cine știe unde.

Nu știu câtă lume obișnuiește să citească mai multe cărți în paralel, dar eu o fac pentru că în general e vorba de o carte pentru facultate sau o carte de știință, și o alta de beletristică. Pentru că mi-am umplut Kindle-ul de autori din sociologie și domenii conexe, am început să-l asociez cu o anumită dispoziție pentru lectură. Dacă-mi iau Kindle-ul cu mine parcă sunt mai dornică să citesc treburi mai tehnice, mai dornică să învăț ceva din cartea respectivă, mai mult decât doar să mă relaxez.

Acum jonglez cu o lectură feministă pe Kindle (The Sexual Politics of Meat de Carol Adams) și Viață după viață (un fel de Mr Nobody, fimul, foarte captivant) a lui Kate Atkinson în varianta print. Le recomand pe amândouă, mai ales pe cea de Carol Adams dacă sunteți vegetarieni/vegani sau vă gândiți să deveniți și vă mai preocupă și problemele sociale.

The meaning of meat is reproduced each time it is served and eaten. Food in general and meat in specific, like the female body, is a ‘site of visual pleasure, or lure of the gaze’. Vegetarianism announces that it will destroy the pleasure of meals as they are now experienced.

Pe lângă faptul că mi-am umplut Kindle-ul cu tot felul de cărți în format pdf, am început de asemenea să vânez din nou reduceri pe Amazon la cărțile în format Kindle. Uneori poți să găsești cărți bune la câțiva dolari.

Eu mi-am redescoperit Kindle-ul după mai bine de 3 ani. O bună bucată de vreme am simțit că e inutil să dau atâția bani pe o carte în format electronic, fără să pot s-o văd sau s-o pun frumos în bibliotecă. Se mai schimbă și cititorul. Am realizat că sunt multe cărți pe care e puțin probabil să ajung să le citesc altfel decât electronic, mă refer la cele netraduse în limba română, sau pe care nu le găsesc în librării, ci doar pe site-uri unde livrarea durează prea mult (uneori și 1 lună) pentru curiozitatea care trebuie să-mi fie satisfăcută rapid. Dacă vreau să citesc o carte foarte mult, vreau să pot să mă apuc de ea imediat.

Cred că are și Kindle-ul farmecul lui. E destul de elegant și jur că îmi încape în buzunarul paltonului. E ca o carte de buzunar pe bune, sau o mică bibliotecă de buzunar mai degrabă.

N-aș renunța vreodată cu totul la cărțile pe hârtie, știe orice cititor că e ceva aparte la toată experiența de a citi o carte. Avantajul la Kindle e că e mai ușor de cărat și ocupă mai puțin spațiu, iar pe mine mă introduce într-o anumită stare de spirit pentru a citi.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail