Ce am învățat despre cărți de la Rory Gilmore

Rory

Gilmore Girls este unul din serialele mele preferate la care m-aș uita din nou dacă n-ar fi atâtea alte seriale noi care mă ademenesc. L-am văzut acum ceva vreme, la început de liceu, cam pe vremea când am început să citesc mai mult și să-mi măresc biblioteca. Tot cam pe atunci m-am autointitulat drept cititoare și cert e că pentru o vreme am vrut să fiu exact ca Rory Gilmore. N-am să scriu despre cum a evoluat de-a lungul serialului personajul lui Rory, ci despre ce am învățat de la personajul Rory ca cititoare pasionată. Rory e un personaj super plăcut în general pentru că e genul de fată geeky și sociabilă care reușește să câștige inima oamenilor din jurul ei, fiind foarte iubită de comunitatea din Stars Hallow.

Gilmore Girls e de asemenea unul din serialele pe care orice booklover l-ar aprecia. Din serial am adunat și câteva recomandări de cărți, pentru că multe erau scenele cu Rory cărând, citind, mirosind sau vorbind despre vreo carte interesantă. Am găsit această listă a tuturor cărților citite de Rory pe parcursul celor șapte sezoane. Există chiar și un grup de Goodreads pentru cei care vor să parcurgă lecturile lui Rory. Din cele 339 de cărți menționate în lista de mai sus, eu am citit doar 23.

Iată ce am învățat despre cărți de la Rory Gilmore

Să iau o carte cu mine oriunde merg

take a book with you everywhere

Rory e genul de fată care ar lua o carte cu ea și când merge la balul liceului. În sezonul 1 din Gilmore Girls, Rory și Dean merg la dansul de la Colegiul Chilton unde învață Rory. Atunci aflăm despre obiceiul ei de a lua o carte cu ea oriunde merge. Am început să fac și eu la fel, întâi doar pentru că o făcea Rory, apoi pentru că mi-am dat seama cât de util e. Este obiceiul care m-a făcut să citesc mai mult, dar a fost și (recunosc) o modalitate de a scăpa de situațiile sociale incomode – când sunt nevoită să aștept sau când ajung prea devreme în diverse locuri. Nu m-am gândit atunci, dar cărțile pot fi uneori și accesorii care să întregească un outfit deși asta pare că defeats the purpose a little bit.

Să-mi găsesc un loc confortabil pentru citit sau pentru învățat –Find your study tree and stick with it!

study-tree

Când ajunge la Yale, Rory revendică unul din copacii din campusul universitar și îl transformă în her study tree. La un moment dat chiar își răscumpără locul de învățat preferat pentru 20 de dolari când îl găsește ocupat de alt student. Pot să-i înțeleg atașamentul lui Rory față de copacul ei pentru învățat, mai ales că nu găsești mereu un copac care să-ți ofere sprijinul perfect pentru spate.

Deprinderea asta a fost foarte utilă când am învățat pentru bac, dar și apoi când m-am mutat în București la facultate. Pentru bac cel mai bine am învățat în sala de lectură din biblioteca din oraș, unde vânam de obicei un loc la fereastră. În București mi-am găsit tot felul de locuri bune de citit, în funcție de anotimp: în perioadele calde cu soare îmi place să merg în parc sau mai ales în curtea facultății de Filosofie – un loc liniștit în marea parte a anului. În sesiune cel mai probabil mă puteți găsi în sala de lectură de la etajul 9, la masa de la fereastră, uitându-mă în zare la Dâmbovița și la Palatul Parlamentului.

Cred că e super important, mai ales în viața de student, să ai aceste locuri liniștite unde să înveți sau unde să citești. Nu trebuie să avem cu toții un copac precum Rory Gilmore și cel mai probabil nici nu e cea mai bună variantă în viața reală. Cel mai ușor și la îndemână presupun că e tot în dormitorul de acasă, la biroul familiar pentru fiecare, dar cumva mie mereu mi-a plăcut să-mi car cărțile cu mine și în alte locuri.

Date-urile în care mergeți împreună în librării sunt cele mai faine

bookstore date

Sper ca toți iubitorii de cărți să-și găsească un partener căruia să-i placă să citească și mai ales să fie dispus să se plimbe cu tine prin rafturile pline de cărți ale unei librării. Mi s-a părut întotdeauna drăguț cuplul Rory – Dean, pentru că Dean a avut mereu o alură de highschool sweetheart, deși era destul de evident că el și Rory nu o să rămână mereu împreună. Team Jess here!

Să nu neglijez lecturile din facultate

talk about books

Cred că am reușit destul de târziu să găsesc echilibrul dintre cărțile pe care vreau să le citesc din proprie inițiativă și lecturile necesare pentru fiecare curs din facultate. În anul I mi-a fost mai greu, când am avut multe articole, studii, și cărți de citit. Am citit tot mai rar din ce-mi plăcea mie pentru că aveam impresia că nu mai am timp și pentru ele. Cumva pe parcursul anilor de facultate am reușit să le îmbin destul de bine când am început să-mi îngăduiesc mie să mai citesc și ce-mi place și să iau o pauză. A fost foarte util și să iau mereu o carte cu mine, de obicei un roman ușor de citit și la îndemână care să nu mă solicite foarte mult, cum o făceau cărțile de sociologie, dar care să-mi satisfacă totuși nevoia de a citi și altceva.

Cred că e mai ușor să îmbini cele două tipuri de lecturi mai ales dacă studiezi un domeniu care-ți place și care presupune de obicei multe lucruri de citit. Mie sociologia îmi place mult iar cărțile din domeniu au devenit repede cărți pe care să vreau să le citesc oricum, independent de facultate. Cred că ăsta e și secretul lui Rory când vine vorba de cărți.


Din lista pe care am menționat-o mai sus, eu și Rory avem totuși relativ puține cărți în comun, dar hai să punem asta pe seama culturii diferite, căci multe sunt cărți cumva populare și considerate cărți de bază în cultura americană. Din cele 339 de cărți citite de ea pe parcursul serialului, eu le-am citit doar pe următoarele:

 • 1984 de George Orwell
 • Alice în Țara Minunilor de Lewis Carroll
 • Jurnalul Annei Frank
 • Minunata lume nouă de Huxley
 • De veghe în lanul de secară de J. D. Salinger
 • A Christmas Carol de Charles Dickens
 • Codul lui Da Vinci de Dan Brown
 • Suflete moarte de N. Gogol
 • Totul este iluminat de Jonathan Safran Foer
 • Fahrenheit 451 de Ray Bradbury
 • Flori pentru Algernon de Daniel Keyes
 • Doamna Bovary de Gustave Flaubert
 • Maestrul și Margareta de Mihail Bulgakov
 • Metamorfoza de Franz Kafka
 • Șoareci și oameni de John Steinbeck
 • Portretul lui Dorian Grey de Oscar Wilde
 • Împăratul muștelor de William Golding
 • Rebecca de Daphne du Maurier
 • Siddhartha de Hermann Hesse
 • Tender Is the Night de Scott Fitzgerald
 • Să ucizi o pasăre cântătoare de Harper Lee
 • Procesul de Franz Kafka
 • Walden de Henry David Thoreau

Am văzut că Andreea Chiuaru a făcut o listă cu recomandări de seriale pentru iubitori de cărți, și a menționat de asemenea Gilmore Girls.


În imagine, broșă de email realizată de Kate Gabrielle.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail