Cum am ajuns aici de Steven Johnson

IMG_9070

Dacă v-ați întrebat vreodată cum am ajuns aici, asta e cartea pentru voi. N-o să vă răspundă la întrebări despre sensul vieții pe pământ, ci o  să vă plimbe prin istoria socială a celor 6 invenții care din punctul de vedere al lui Steven Johnson, au făcut lumea modernă așa cum o știm astăzi: sticla, frigul, sunetul, curățenia, timpul, lumina.

Johnson nu crede în ”mitul teoriei inovării”, adică nu crede în inspirațiile de tip evrika prin care un singur inventator reușește din prima încercare să prezinte lumii o invenție nemaivăzută până atunci care să rezolve toate problemele și să îndeplinească nevoile indivizilor. Johnson crede în ceea ce el numește ”o intuiție lentă” –  ”un moment anti-evrika – o idee care devine clară în decenii, nu în secunde”.

Johnson nu prezintă invenții și inventatorii lor, el merge pe axa timpului suficient de mult încât să observe legăturile cauzale care au dictat dezvoltarea și rafinarea unor invenții ca becul, prezentat printre altele în capitolul Lumina. Până la formula ideală și funcțională a becului lui Edison, zeci de alți inventatori experimentau individual combinația perfectă care să ofere o lumină albă, cât și să fie durabil.

Ceea ce o să vă surprindă este chiar modul în care istoria socială prezentată de Johnson ne arată că o descoperire provoacă reacții în lanț în sfere total diferite ale vieții sociale. Ce legătură ar putea fi între tratarea apei cu clor prin care apa a devenit sigură și lipsită de viruși sau bacterii cu potențial dăunător pentru sănătate cu emanciparea femeii, apariția costumelor de baie și dezvăluirea treptată a corpului feminin? Pentru asta, vă recomand să citiți cartea. O să vă surprindă.

Supranumit un ”Darwin al tehnologiei”, Steven Johnson scrie cursiv și ordonat; E ușor de citit tocmai pentru că prezintă povestea din spatele invenției, nu doar datele tehnice rigide, ci oamenii, fluxul și răspândirea ideilor. Am admirat documentarea din spatele fiecărui capitol care a făcut posibilă o carte atât de ușor de citit și atât de fascinantă.

Titlu: Cum am ajuns aici. Șase inovații care au făcut lumea modernă

Autor: Steven Johnson

Editura: Publica, 2015

Anul: 2014

Traducere: Vasile Decu

Număr de pagini: 271

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail