Persepolis de Marjane Satrapi – romanul grafic

img_4085

Am citit romanul grafic Persepolis într-o singură zi și mi-a plăcut la nebunie. Editura Art l-a publicat în două volume, deși inițial îmi trecuse prin mână într-o ediție compactă. Cele două volume fac parte din cele câteva cărți pe care le-am adus acasă direct de la Târgul de carte Gaudeamus 2016.

Marjane Satrapi s-a născut în Iran, unde a studiat grafica și artele vizuale. A absolvit Școala de Arte Frumoase din Teheran, continuându-și studiile la Art Deco în Strasbourg, Franța.

Persepolis de Marjane Satrapi este de fapt un roman autobiografic povestit prin imagini. Acesta tratează perioada din timpul și de după revoluția islamică din Iran care a avut loc în anul 1979. Evenimentele care au urmat acestui moment de maximă importanță istorică, au fost neașteptate, iar islamizarea țării a fost inevitabilă. Înlăturarea Sahului, motivul izbucnirii revoluției și trecerea de la monarhie către republica islamică a transformat Iranul, o țară liberă și prosperă, într-un stat opresiv, caracterizat de fundamentalism religios. Multe alte legi iraționale care vor duce la discriminarea femeilor vor fi treptat introduse. Acestea nu mai au voie să iasă în public fără văl și îmbrăcăminte care să le acopere forma corpului. Noul regim a însemnat opresiune și discriminare, conflicte și arestări.

persepolis2

Marjane Satrapi scrie cu umor, talent și iscusință, iar romanul său este mai mult decât o biografie personală. Prin ochii lui Marjane sunt relatate schimbări politice și culturale care vor metamorfoza societatea iraniană din temelie. Prinsă în mijlocul acestor variații istorice cărora nu se poate împotrivi, Marjane se va face remarcată chiar și în mulțimea de fete obligate să poarte același văl. Deși încă un copil, Marjane va înțelege modificările de la nivelul structurii sociale, care încep să se impună. Citindu-l pe Karl Marx și Decartes, aceasta își va forma propriile convingeri politice.

peersepolis3

Marjane își spune povestea vieții prin ilustrații grăitoare. Autoarea reușește astfel să schițeze o istorie a Iranului din interior, de care sunt sigură că nu mulți sunt conștienți. Și eu am aflat multe despre această cultură, despre istorie și despre cum deciziile politice sunt capabile să schimbe radical viețile indivizilor fără să-i prevină. Revoluția din 1979, devenită ulterior Revoluția islamică este trăită de Marjane și familia sa cu perspective de stânga cu mari dificultăți. Familia o va trimite pe Marjane în Viena, pentru a o proteja de persecuțiile noului regim.

img_4176

 Persepolis tratează momente diferite din viața autoarei, de la copilăria trăită în Teheran, capitala Iranului, la adolescență și ulterior până la maturitate când Marjane se stabilește în Franța, patrie adoptivă unde aceasta primește o nouă identitate, Mary-Jane, fără să-și uite sau renege originea.

Romanul a fost transformat în lung metraj în anul 2007, chiar sub regia lui Satrapi însăși. Primit de public cu mare entuziasm, lungmetrajul a obținut Premiul Juriului la Festivalul de Film de la Cannes 2007 și a fost de asemena nominalizat la premiile Oscar.

Persepolis, romanul grafic este urmat de Broderii, unde sunt redate mai multe discuții dintre femeile din familia autoarei.

Persepolis impresionează prin claritatea povestirii, prin autenticitate și imagini schițate simplu dar suficient de personal încât să redea temerile, sentimentele și aspirațiile scriitoarei la confluența dintre două epoci.

Titlu: Persepolis

Autor: Marjane Satrapi

Editura: Art, 2014

Anul: 2000

Traducere de:  Mihaela Dobrescu

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail