Copila de zăpadă de Eowyn Ivey – sau cum magia Alaskăi prinde viață

Copila de zăpadă de Eowyn Ivey

A luat-o pe Mabel de mână, iar când ea s-a întors spre el, în ochii ei se zăreau bucuria și tristețea unei vieți întregi

Ninge, a zis ea.

Așa m-am trezit eu marți dimineață în București. Ați prins și voi acele câteva clipe de fulgi mari și pufoși, când părea că iarna s-a instalat cu adevărat? Mie mi-au dat un sentiment tare bun, deși restul zilei, și al săptămânii de fapt, a fost inundat de soare. M-am gândit să stârnesc venirea iernii cu un roman despre magia primilor fulgi de zăpadă, căci eu nu mai am răbdare până la prima ninsoare în adevăratul sens al cuvântului. Am crezut mereu că iarna e anotimpul sufletului meu.

Copila de zăpadă, romanul debutului al autoarei Eowyn Ivey, a fost primit de publicul larg drept un debut magic, devenind astfel bestseller. Întreaga poveste pornește de la un vechi basm de origine rusă, și anume, Snegurocika. Autoarea îmbină fabulosul poveștii originale a copilei de zăpadă cu realitatea imediată a Alaskăi.

Stai, a zis ea. Hai sa facem un om de zapadă. O fată, hai să facem o fetiță.

După ce Jack și Mabel, un cuplu trecut de prima tinerețe, hotărăsc să își facă un trai în ținuturile sălbatice și neprimitoare ale Alaskăi, cei doi vor fi martorii unui eveniment neașteptat, poate chiar magic, atunci când copila de zăpadă pe care ei o modelaseră în urma primei zăpezi, pare să prindă viață.

Copila de zăpadă ajunge în viața celor doi soți, Jack și Mabel, pentru a umple golul pricinuit de lipsa unui copil, și devine astfel întruchiparea unei dorințe puternice de a alunga liniștea copleșitoare a colibei și singurătatea ținuturilor înghețate ale Alaskăi.

CopiladeZăpadă

Își imaginase că în liniștea sălbăticiei din Alaska avea să fie un calm asemenea cu al zăpezii care cade noaptea, un aer încărcat de promisiuni, dar lipsit de sunete.

Magia, dar și gingășia care o înconjoară, naturalețea gesturilor sale, spiritul liber al copilei de zăpadă, imprimă acestui roman o impresie de basm. Este deci, o poveste pentru copii, în care se vor regăsi și cei mari.

Fetița apărea și dispărea pe neașteptate

Copila de zăpadă trăiește în pădure, înconjurată de animale sălbatice, pe care reușește să le stăpânească. Vulpea, care îi oferă protecție, fiindu-i un adevărat camarad, este cea care anunță apariția fetiței. Aceștia o primesc de fiecare dată cu ușa colibei crăpată astfel încât ”sa nu-i fie prea cald copilei”. Vizitele sale sunt la început scurte și neprevăzute, iar Mabel și Jack ajung să se întrebe dacă nu cumva copila de zăpadă nu este de fapt o plăsmuire a imaginației lor. De aceea se feresc la început să le povestească Bensonilor, George și Esther, familia cu care se împrieteniseră, despre vizitele fetiței din pădure.

Însă copila pare din ce în ce mai reală, iar numele ei, Faina, concentrează tot misterul originii sale.

Trebuie să vezi ca sa înțelegi. Dar o să vă arăt. Într-o zi o sa vă arăt ce înseamnă.

Asta înseamnă numele meu. A zis Faina. Lumina aceea. Tatăl meu mi-a dat numele după culoarea zăpezii atunci când apune soarele.

Faina, fetița care s-a obișnuit deja cu sălbăticia Alaskăi, aduce în casa lui Jack și Mabel acea veselie inocentă după care aceștia tânjeau de atâta timp, reușind să le întregească astfel căminul și să facă parte din el.

Oprindu-se o clipă ca să-i inspire mireasma – zăpadă proaspătă, ierburi de munte și ramuri de mesteacăn.

Este Faina, un produs al dorinței și a magiei care înconjoară ținutul neprielnic al Alaskăi, acele locuri care sunt primitoare doar cu cei privilegiați, doar pentru cei cu un suflet nobil, sau este ea o fetiță adevărată? Cred că răspunsul și-l va oferi cititorul singur, ține doar de opțiunea fiecăruia de a crede sau nu.

Eowyn Ivey deține cu siguranță darul de a spune povești, de a crea personaje și locuri cu adevărat unice, privilegiate, în care realul și fabulosul trăiesc împreună. Da, se citește ușor, se citește întocmai ca o poveste de noapte bună. E o lectură ușoară, de câteva zile, dar pe care mă bucur că am parcurs-o chiar în plină iarnă, pe undeva prin ianuarie, anul acesta. Este o carte pentru copilul din fiecare dintre noi.

Titlu: Copila de zăpadă

Autor: Eowyn Ivey

Editura: Polirom, 2014

Colecția: Top10+

Anul: 2012

Traducere: Veronica D. Niculescu

Număr de pagini: 349

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail