Pisica lui Dalai Lama de David Michie – o pisică cu o karma specială

img_3319

Am început să mă gândesc din ce în ce mai mult că poate venise timpul să scriu și eu o carte a mea – o carte care să transmită ceva din înțelepciunea dobândită în timp ce stăteam nu la picioarele lui Dalai Lama, ci chiar mai aproape, în poala sa.

Cum s-ar vedea viața prin ochii unei pisici? Desigur, nicio pisică nu-i una oarecare, însă cea de care vă spun astăzi a beneficiat din partea zeilor de o Karma neașteptată. Cum s-ar vedea învățătura budismului tibetan prin ochii migdalați ai unei pisici himalayene?

Este vorba evident, despre pisica lui Dalai Lama, sau PSS, mai exact Pisica Sfinției Sale, care după o întâmplare a destinului, este vândută pe străzile din New Delhi pe doi dolari americani, ajungând în cele din urmă la Jokhang, în locuința Sfinției Sale, Dalai Lama.

David Michie este autorul care a avut ingenioasa idee de a combina cele două din marile sale slăbiciuni, dragostea pentru pisici, și interesul pentru cultura Budistă, într-o carte-alegorie, care spune povestea lui PSS, o pisică ale cărei lăbuțe și-au lăsat urmele pin templul de la Jokhang, reședința Sfinției Sale din Dharamsala.

Pentru fiecare din locuitorii reședinței pisca ia un alt nume: este Leul de Zăpadă pentru Tenzin și Chogyal, asistenții personali ai lui Dalai Lama, Cea Mai Frumoasă Ființă Care a Existat Vreodată pentru doamna Trinci, bucătăreasa reședinței, Rinpoche, comoară pentru Franc, administratorul de la Cafe Franc, din imediata vecinătate.

Numeroși oaspeți importați îi vor trece pragul Sfinției Sale, iar PSS va fi un intrus subtil al acestor întâlniri, va auzi conversații, va fi dezmierdată de musafirii celebrii care vor veni în audiență la Dalai Lama și va învăța din greșelile celorlalți, găsind astfel soluții pentru greutățile unei vieți de pisică.

b

Una din poverile de a fi o pisică somptuos de frumoasă de genul celor care ornează ocazional cutiile de praline belgiene cele mai scumpe este că dichiseala poate deveni o activitate compulsivă. Este atât de ușor să devii captiv într-un ciclu de lins și ferchezuit, fără să realizezi consecințele.

Pe lângă personalitatea plină de sine, de altfel tipică pentru o felină, pe lângă blănița somptuoasă și tabieturile unei gurmande leneșe, PSS a fost înzestrată cu un spirit de observație ascuțit, o acuitate impresionantă și un spirit ironic, sarcastic, care vă va face la fiecare pagină să scăpați câte  un surâs.

Am fost salvată de la o soartă prea aspră pentru a fi amintită, ca să devin tovarășa constantă a unui om care nu numai că esre unul din cei mai mari lideri spirituali din lume și laureat al Premiului Nobel, ci și un expert în mânuirea instrumentelor de deschidere a conservelor.

PSS va învăța câteva lecții importante pe propria blăniță, însă numeroasele fraze pline de înțelepciune ale Sfinției Sale, precum și încercările peste care vor trece cei apropiați ei, Franc, sau doamna Trinci, o vor înnobila pe Pisica Sfinției Sale. Va înțelege importanța meditației, a conștientizării de sine, își va depăși mica problemă cu pofta de mâncare exagerată, va cunoaște iubirea și compasiunea pentru ceilalți semeni, va deveni demnă de compania celui mai ilustru lider al spiritualității.

În schimb, sunt momente în care mă simt atât de nepotrivită încât nici nu are rost să mai încerc măcar să mai devin o bodhicatva. Bietele mele abilități de meditație. Obișnuitele mele gânduri negative. Asta ca să nu mai spun că am tot felul de trăsături personale imperfecte, cum ar fi alteregoul meu care poftește la gluten, poftă cu care mă lupt în fiecare zi.

Recunosc, pisica de pe copertă mi-a atras în primă fază atenția și m-am gândit că o pisică nouă pe blog este necesară. Cineva mi-a spus mai multe pisici, te rog, deci trebuia să vă fac cunoștință cu Cea Mai Frumoasă Ființă Care a Existat Vreodată.

Despre învățătura budistă, am mai citit în trecut, și vă recomand Siddhartha de Hermann Hesse, dacă suntețiu câtuși de puțini interesați de domeniu, însă în Pisica lui Dalai Lama, spiritualismul, principiul Karmei și Dharmei, transpuse prin ochii lui PSS, sunt ușor de înțeles pentru un neinițiat.

Karma ne pune în tot felul de situații neașteptate, zise Sfinția Sa. Acesta este un alt motiv pentru care ar trebui să ne purtăm cu dragoste și milă față de toate ființele vii. Nu știm când și în ce circumstanțe ne întâlnim din nou cu ele. Uneori, poate chiar în aceeași viață.

Numeroase învățături budiste sunt presărate pe parcursul cărții, cel mai adesea fiind atribuite lui Dalai Lama. Vă recomand să nu le scăpați din vedere în timpul lecturii care abundă de aventurile zilnice ale Pisicii Sfinției Sale.

Lipsa încrederii în sine era considerată în Budism o formă de lenevie, o minte slabă care trebuie depășită. Nu puteam să nu-mi amintesc de propriile mele sentimente de nepotrivire legate de Dharma în general și de meditație în particular.

Amintește-ți de cuvintele lui Buddha: „Deși un singur om poate învinge în bătălie o mie de oameni de o mie de ori, cel care se învinge pe sine este cel mai mare războinic.”

Am închis cartea cu zâmbetul pe buze și un gând răzleț mi-a trecut prin minte: După ce am văzut asemănările comportamentale dintre Pisica Sfinției Sale și Ceainicul de față, m-am gândit că poate, într-o viață anterioară am avut și eu mustăți de pisică.

Romanul Pisica lui Dalai lama face parte dintr-o trilogie a autorului David Michie, alături The art of Purring și The Power of Meow.

Ce cuvinte noi am întâlnit pe parcursul cărții și semnificația lor:

(sursa)

  • hirotonisire = A ridica un diacon la rangul de preot; a face pe cineva diacon, arhiereu etc. după canoanele Bisericii creștine
  • rododendron = Arbore alpin cu frunze lucioase, persistente și cu flori roșii-liliachii aromate; bujor-de-munte; smirdar
  • monastic =  mănăstiresc, de călugăr, propriu călugărului; călugăresc
  • spilcuit = cu aspect (prea) îngrijit, (exagerat de) gătit; dichisit
  • fenolic = de fenoli; care conține fenoli
  • pedestrie = infanterie. defect, infirmitate a ochiului (sau a al altui organ al corpului)
  • proslăvit = A ridica în slavă; a slăvi, a preamări, a glorifica.  A se simți, a-i merge bine, a fi mulțumit, satisfăcut; a se odihni în voie; a se răsfăța

Titlu: Pisica lui Dalai Lama

Autor: David Michie

Editura: Atman, 2016

Anul: 2012

Traducere de: Mariana Alexandru

Număr de pagini: 231

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail