Noi de Evgheni Zamiatin – roman distopic și autor rus

img_3027

*Noi de Evgheni Zamiatin face parte din proiectul Orașe și cărți, pe care l-am început cu mare entuziasm pe blog. Orașe și cărți presupune transformarea cărților în suvenir, iar astfel, fiecare oraș marcat pe hartă aduce cu el o nouă carte în biblioteca voastră.

Despre Orașe și cărți, vă invit să citiți mai multe aici.

De când l-am citit pe Aleksandr Soljenițîn, a venit și pasiunea pentru scriitorii ruși, iar pe Zamiatin l-am descoperit de curând, prin romanul Noi. De la distopia lui Zamiatin, Noi, s-au inspirat chiar George Orwell, în al său 1984, precum și Aldous Huxley în a sa Minunata lumea nouă. Romanul Noi poate fi considerat deci, începutul genului distopic abordat din ce în ce mai mult de scriitori.

Literatura contemporană abundă de romane distopice, romane care prezintă lumea viitorului, lumea mileniului al treilea, când umanitatea se află în decădere. Ce-am mai citit și mi-a plăcut a fost seria Divergent de Veronica Rooth, de care n-ar trebui să o ratați dacă vă place literatura sf de acest gen. Probabil ați văzut filmul, dar vă spun, cărțile sunt mult mai bune.

Cei din paradis au avut de ales: fericirea fără libertate, sau libertatea fără fericire. Nu există a treia alternativă

În Noi, viitorul omenirii apare sumbru. După așa numitul Război de două sute de ani,  societatea în care trăiește matematicianul D-503, promovează un stil de viață eficient, perfect, unde fiecare mișcare este dinainte calculată și aprobată. Viața se desfășoară aici conform noilor norme, care interzic viața privată si conștiința proprie, indivizii pierzându-și identitatea de sine, regăsindu-se doar în ideea colectivă de noi.

Totul se petrece în Statul Unic, inspirat de doctrina extremistă a comunismului, unde puterea este deținută de Binefăcător. Este și motivul pentru care romanul lui Zamiatin a fost interzis de Uniunea Sovietică, neintegrându-se în tiparul literaturii proletcultiste promovate în acea perioadă.

În Statul Unic, oamenii nu mai poartă nume, ci litere urmate de numere pare sau impare în funcție de gen, iar orarul lor zilnic este eficient structurat în Tablele Orare, astfel că nicio secundă nu este irosită. D-503 este cel care își folosește ora personală pentru a scrie, dar spre deosebire de alți scriitori, acesta scrie pentru strămoșii primitivi, și se adresează direct cititorului necunoscut.

Veți  înțelege că mi-a fost foarte greu să scriu, cum nu i-a fost niciodată unui autor de-a lungul întregii istorii a omenirii: unii au scris pentru contemporani, alții – pentru posteritate, dar nimeni n-a scris vreodată pentru strămoși sau pentru ființe aidoma strămoșilor primitivi din negura timpului.

Într-o lume de sticlă, unde fiecare pas este controlat iar orice acțiune este vizibilă, existența oamenilor este pusă în slujba Statului Unic.

Păzitorii observă tot mai des aceste zâmbete și oftaturi.

Viitorul păstrează din cultura anticilor doar o formă palpabilă a modului lor de viață și anume Casa Antică, care este văzută ca un spațiu primitiv, opac și de neînțeles pentru oamenii viitorului.

I-330, este cea care îl aduce pe inginerul D-503 mai aproape de trecutul său, fiind cea care îl intrigă și îl face să se îndoiască în cele din urmă de noul stil de viață, în care visul și imaginația sunt considerat boli de care oamenii trebuie vindecați.

Jurnalul personal al matematicianului, cele 40 de însemnări ale acestuia, iau forma unui roman de aventuri, între întâlnirile secrete cu I-330, și munca sa ca inginer al Integralului, nava prin care Statul Unic urmărea să integreze civilizația în ecuația perfectă a Universului.

img_3063

Cel mai probabil, este că voi, cititorii mei necunoscuți, în comparație cu noi sunteți niște copii. Și asemenea copiilor, veți înghiți fără să țipați tot conținutul amar pe care o să vi-l dau numai dacă-l voi acoperi meticulos cu un sirop gros de aventuri…

I este cea prin care acesta descoperă lumea de dincolo de Zidul Verde, unde oamenii trăiesc în sălbăticie și libertate, învățând de la copaci, natură și animale, în timp ce între zidurile Statului unic, viața ia formă matematică, logică.

Omul a încetat de a mai fi un animal sălbatic doar atunci când a construit primul zid. Atunci când noi am construit Zidul Verde, când prin acest zid am izolat lumea noastră mecanizată, perfectă, de lumea hidoasă, irațională a copacilor, păsărilor, animalelor.

Femeia este totodată cea prin care, D-503 ajunge să experimenteze din bucuriile vieții, iar acesta este dispus să o urmeze în Mefi, asociația secretă care este împotriva Binefăcătorului și a Statului Unic, planificând o revoluție.

Am încetat de mult să mai înțeleg cine sunt ei și cine sunt noi.

D-503 se îndoiește în permanență de propriul sine, își pierde treptate conștiința de noi, iar împrejurările neobișnuite îl forțează să facă alegeri pe cont propriu. Îndrăgostit de I-330, dar copleșit de ideile și principiile care îi fuseseră implementate în minte, acesta va fi în permanență în căutarea căii corecte.

Cum să descriu ce face cu mine aceste ritual străvechi, stupid, minunat, când buzele ei le ating pe ale mele.

Lumea imaginată de Zamiatin a existat în realitate, sub numele orașului interzis al Rusiei, Ozersk, sau Orașul 40, unde propaganda sovietică a convins savanți și intelectuali ruși să lucreze pentru a construi arme nucleare și bombe atomice, sub convingerea că ei sunt cei aleși, privilegiați să devină salvatorii lumii. Oamenii continuă să trăiască în  orașul interzis și astăzi, iar secretul despre adevărata lui misiune este păstrat. Misterul și istoria secretă a orașului au fost obiectul unui documentar de lung metraj regizat de Samira Goetschel. În septembrie, documentarul City 40 a apărut în USA și sper ca în curând să îl găsim și noi online. Mai multe despre istoria Orașului 40, puteți să citiți într-un articol The Guardian, pe care îl găsiți aici.

Ce cuvinte noi am întâlnit pe parcursul cărții șă semnificația lor:

(sursa)

  • entropie = mărime fundamentală în teoria informației, care indică cantitatea de informație raportată la un element al mesajului transmis; măsură care indică gradul de organizare a unui sistem
  • crenel = fiecare dintre deschizăturile înguste, făcute din loc în loc, în partea superioară a parapetului unui turn de apărare, a unui castel sau a unei cetăți medievale, prin care se aruncau proiectilele asupra inamicului.
  • samavolnic = (despre oameni) care procedează după bunul lui plac, nesocotind și încălcând voința și drepturile altora; (despre acțiunile oamenilor) arbitrar, abuziv

Titlu: Noi

Autor: Evgheni Zamiatin

Editura: Polirom, colecția Top10+

Anul: 2014

Traducere de: Inna Cristea

Număr de pagini: 210

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail