Orașe și cărți #2 Orăștie

orase-si-carti-stample-no-background-orastie

Orașe și cărți presupune transformarea cărților în suvenir, iar astfel, fiecare oraș marcat pe hartă aduce cu el o nouă carte în biblioteca voastră.

Deși planificasem pentru august o drumeție total diferită, planurile s-au schimbat în ultimul moment, iar noul drum ne-a dus către cetățile dacice din Munții Orăștie. Fortificații, ziduri și ruine, altare închinate zeilor și cărări umblate de daci acum aproape 2000 de ani. Natură și istorie într-o perfectă simbioză.

Însă, până să ajungem la destinație, am trecut și prin Orăștie, sau Orașul sașilor, iar tot drumul mi-a stat gândul la ceaiul Fares, Fares Orăștie. Am vizitat puțin în grabă centrul orașului, unde localnicii nu se supără să-ți fie ghid și am căutat desigur, o librărie pentru Orașe și cărți.

Cred că spiritul de aventură cu care plec mereu într-o nouă drumeție, s-a reflectat și în alegerea pe care am făcut-o în materie de carte. Am adus cu mine de acolo, Împăratul muștelor de William Golding, căci mereu am avut regretul de a fi sărit acest roman în copilărie, când imaginația și creativitatea  sunt la intensitatea cea mai mare, zbătându-se să-i reziste viitorului adult. Alături de De veghe în lanul de secară de J.D. Salinger, Împăratul muștelor este un roman care a fascinat milioane de copii, inclusiv, pe mine.

Cum pot niște copii captivi pe o insulă neprimitoare, unde sălbăticia și întunericul nopții fac legea, să se descurce singuri, fără un om mare? Ralph, Piggy, Jack și ceilalți pornesc în această aventură fără să aibă de ales, și cuceresc tainele insulei necunoscute. Totuși, cred că nu-i niciodată prea târziu să citești, cărțile sunt întotdeauna acolo să-și aștepte cuminți cititorul. Pe mine această carte m-a așteptat pe un raft, într-o librărie din Orăștie, deși aș fi putut s-o iau de oriunde altundeva.

Despre Orăștie, ce să vă povestesc; oraș frumușel și dichisit, oraș istoric cu clădiri vechi care s-au păstrat în timp. Aduce a Sibiu, și ce-i drept cam toate orășelele din această zonă seamănă între ele, căci omul își lasă pregnant amprenta asupra locului, iar cultura sașilor  care au fost aduși să colonizeze Transilvania, s-a păstrat în această zonă.

Dacă sunteți dornici de o drumeție în zonă, cetățile dacice din munții Orăștie au ascuns bine secretul religiei și modului de viață al dacilor, iar acestea sunt gata să fie recucerite și redescoperite. Noi am văzut cetatea Costești, Blidaru și Sarmizegetusa Regia, iar primele două nu sunt accesibile cu mașina, trebuie să urcați ceva prin pădure până luminișul care se va ivi, să vă aducă puțin mai aproape de strămoși.

img_2638

Noi am avut chiar și companion de drum, sau poate călăuză, aș spune, un blând și minunat cățel, în care-mi place să cred că sălășluia un suflet de dac, bucuros de cei ce se întorc la origini. Ne-a însoțit până sus, la cetatea Blidaru.

Vă dau și-un pont de cazare faină în zonă, pensiunea Cotiso, care poartă numele unui rege dac străvechi care a trăit aici, și de unde începe traseul către Costești, precum și cel către Blidaru. Proprietara pensiunii, o moldoveancă cu ochi albaștri și soțul său, ardelean cu zâmbet sincer, ne-au spus că dacă vizitezi Costești și Blidaru în aceeași zi, să-ți pui o dorință, căci energia care înconjoară aceste locuri, s-ar pute să ți-o împlinească. Tot ce trebuie să faci este să crezi. Și tot de la oamenii faini de la pensiune am plecat și cu o altă carte cadou.

img_3054

Scrisă de astrologul Alexandru Nicolici, Dacica se axează mai mult pe semnificațiile mistice ale locurilor, asupra energiilor care stăpânesc încă împrejurimile, zeii dacilor protejând și acum cetățile de vizitatori nepoftiți. Am primit-o cu drag, căci un cititor de bucură pentru orice carte pentru biblioteca sa.  Autorul este el însuși un client fidel al pensiunii. Deși n-am reușit să găsesc cartea online, Alexandru Nicolici este autorul a 19 cărți și manuale de astrologie pe care cei pasionați le găsesc la Editura Astrolog, sau Editura Teora.

Urmează un alt oraș pe care l-am văzut în drumul de întoarcere spre casă, și desigur, o nouă carte.

Am creat pe Instagram hashtagul #orasesicarti și aș fi tare bucuroasă dacă aș vedea și fotografiile voastre cu cărți de prin locuri adunate.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail